Selecteer een pagina

Terug naar tijdlijn

Harry van der Voet en Gijs van der Voet

In een serie artikelen, waarin de historie van NOAB centraal staat, wordt de aftrap verricht door de eerste voorzitter, namelijk Harry van der Voet. Voorheen eigenaar van Administratiekantoor Van der Voet B.V., dat inmiddels al jaren geleid wordt door zoon Gijs. Dat was overigens geen vanzelfsprekendheid, daarover later meer. Harry kijkt terug op de eerste roerige jaren van NOAB, waar Gijs oog heeft voor de toekomst van het vak.

Het is inmiddels bijna 50 jaar geleden dat Harry plotseling, na de dood van zijn vader, de praktijk moest overnemen. “We schrijven 1970 en ik weet nog dat ik naar de Kantonrechter moest voor toestemming. Het was destijds niet toegestaan om een bedrijf te bezitten, wanneer je nog geen 21 jaar was.” Harry bouwde het kantoor in de jaren daarna gestaag uit. Ruim 20 jaar later, op 1 januari 1994, werd hij de eerste voorzitter van NOAB. “Ik was altijd een groot voorstander van de fusie tussen de NVAK, NIVAK en NVGA, maar er gingen nog wel een aantal jaren van onderhandelingen en pittige discussies aan vooraf, voordat de fusie een feit was.”

Visie

Een hectische tijd, blikt hij terug. “In het begin was het vooral van belang om de boel bij elkaar te houden. Logisch, in een club met mensen die allemaal vanuit hun eigen invalshoek naar het vak en NOAB keken. Ik wil in dit verband graag Ed de Vlam noemen, die er met zijn visie voor zorgde dat er snel een professionele organisatie van werd gemaakt.” Gijs herinnert zich dat zijn vader in die tijd vaak in Den Bosch bivakkeerde, waardoor de belangen van het kantoor wel eens ondersneeuwden.

Hij kwam na zijn opleiding niet meteen in de zaak. Gijs studeerde sociale geografie in Amsterdam en vertrok daarna naar Berlijn. “De zaak van mijn vader en het vak had toen nog niet mijn interesse.” Toch belandde hij in 2004 in het bedrijf van vader Harry. “Ik weet nog dat in een kroegje in Berlijn het onderwerp werd aangesneden en we alsnog besloten dat ik  het kantoor moest overnemen.”

Toegevoegde waarde

Harry had ondertussen in december 2000 na 7 jaar afscheid genomen als voorzitter van NOAB. Gijs is inmiddels lid van de educatiecommissie en ziet tot zijn tevredenheid de weg die NOAB inslaat met NOAB Next. “Daarmee laat je de toegevoegde waarde van een brancheorganisatie zien. Er komen grote uitdagingen op ons af, waarop we ons nu al moeten voorbereiden.”

Harry ziet het tevreden aan. “NOAB heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot een organisatie die erkend wordt en niet meer weg te denken is. Daar ben ik heel trots op, ik ben heel nieuwsgierig hoe die ontwikkeling verder gaat.”

“We moeten gaan inzetten op ICT en soft skills”, weet Gijs, “wanneer de toekomst van het vak ter sprake komt. En daarin zijn we op ons kantoor al behoorlijk ver. Vast staat dat het vak gaat veranderen en de mensen moeten daarin mee. Je kunt niet stil staan, dat heeft NOAB immers  in de afgelopen 25 jaar ook niet gedaan.”